Dezvoltarea Echipei – Rolurile de Echipă Belbin
Dr. Belbin, dezvoltatorul Teoriei Rolurilor de Echipă, susține că nu este suficient să formăm un grup de persoane pentru ca el să acționeze ca o echipă. Pentru a realiza acest lucru este necesar ca membrii grupului să înțeleagă rolurile pe care le joacă ei înșiși, pe cele abordate de către colegi și cum să asigure un echilibru al rolurilor în cadrul echipei.
Contribuțiile și echilibrul în echipă
Acest program de instruire se bazează pe aplicarea în practică a bine cunoscutei Teorii a Rolurilor de Echipă dezvoltată de catre Meredith Belbin si echipa sa de cercetatori. La finalul acestuia fiecare membru va identifica și va decide să dezvolte anumite aptitudini și comportamente ce îi vor permite să contribuie la succesul echipei și în același timp și va propune să evite acele rolurile ce nu sunt compatibile cu inclinațiile sale. Echipa va lucra pentru a stabili un echilibru al rolurilor în așa fel încât toate contribuțiile necesare unei bune performanțe să fie prezente în cadrul ei și să fie abordate cu eficacitate.
Beneficiile Teoriei Rolurilor de Echipă
Tehnica Rolurilor de Echipă poate fi utilizată pentru:
- autocunoaștere: furnizarea de informații referitoare la modul în care echipa percepe pe fiecare membru al său;
- consiliere: îndrumarea personalului în funcție de stilul personal;
- construirea echipei: identificarea echilibrului global al echipei și furnizarea de sugestii referitoare la modul de delegare a responsabilităților;
- recrutare: sprijnirea deciziilor de recrutare/promovare și reducerea probabilității de a selecta persoane nepotrivite;
- evaluare: identificarea talentelor comportamentale;
- educație managerială: creșterea înțelegerii de către manageri a diverselor aspecte ale comportamentului uman la locul de muncă.
Dezvoltarea individuală și a echipei
Programul de instruire sprijină două dimensiuni principale: dezvoltarea personală prin evaluare, autocunoaștere și îmbunătățirea rolurilor și creșterea performanței echipei prin exploatarea inteligentă a contribuțiilor disponibile in cadrul ei.